CHEC CU FRUCTE CONFIATE SI GLAZURA DE LAMAIE

0
736
Grad de dificultate: Mediu
Numar de portii: 10
Timp de preparare: 90 min

Checul cu fructe confiate si glazura de lamaie este una dintre variantele foarte reusite de desert consistent si racoritor care insoteste perfect o ceasca de cafea savurata alaturi de prietenii cu care puteti impartasi in tihna gandurile si intamplarile din ultima perioada.

Glazura dulce si in acelasi timp destul de acrisoara cu zeama de lamaie ce acopera pandispanul pufos si moale bogat in fructe confiate si nuca te imbie parca sa mai gusti inca o felie si sa ramai cu aceasta aroma placuta la sfarsitul unei zile speciale petrecuta cu multa placere ca si un party intarziat pe care il astepti cu nerabdare si buna dispozitie.

Ingrediente:

  • 200 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 5 oua
  • 250 gr. chefir
  • 300 gr. faina
  • 50 gr. nuci tocate
  • 200 gr. fructe confiate (ghimbir, caise,
    stafide, coaja de lamaie, coaja portocala)
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 praf nucsoara
  • 1 praf scortisoara

Primul pas pe care il fac este sa bat spuma untul moale de la temperatura camerei.

Adaug zaharul si mixez in continuare pana obtin un amestec foarte cremos care s-a albit si si-a dublat volumul.

In acest moment incep sa adaug cate un ou si amestec fara oprire pana la incorporarea completa a fiecaruia din cele cinci oua pregatite.

Peste compozitia cremoasa pun jumatate din cantitatea de chefir, schimb mixerul cu o spatula si adaug jumatate din ingredientele uscate pe care le cern separat (faina, praf de copt, sare, nucsoara si un paf de scortisoara proaspat razuita). Omogenizez putin, apoi adaug si restul de chefir si faina.

La final incorporez usor, cu miscari ample, bucatelele de nuca, stafidele inmuiate pentru cateva minute in 2-3 linguri de coniac si fructele confiate tocate cubulete.

Tapetez o tava de chec cu unt si faina, torn compozitia obtinuta in ea si o bag in cuptorul incins la 180° pentru cel putin 50 de minute. Pentru orice eventualitate se poate face testul cu scobitoarea dupa 40-45 de minute, sau se poate observa la fel de simplu culoarea rumen – caramizie de deasupra checului bine crescut care se desprinde usor de pe marginile tavii.

Dupa ce scot checul din cuptor, il las sa se racoreasca putin in tava apoi il scot pe un gratar si il las deoparte.

Abia cand este racit complet, pregatesc glazura de lamaie din 60 grame zahar pudra si 2-3 linguri de zeama de lamaie pe care le omogenizez cu o lingura.

O torn incet astfel incat sa acopere si partile laterale, apoi presar bucatele marunte de coaja confiata de lamaie si portocala.

Glazura aceasta minunata se cristalizeaza destul de repede, aromatizeaza si mentine proaspat si moale checul plin de fructe confiate pe care va invit sa il savurati alaturi de prieteni indiferent de prilej.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.