Imi face mare placere sa pregatesc aluaturi si foietaje, asa incat satisfactia de a pregati acasa un foietaj de calitate pentru un delicios strudel cu dovleac nu este nici pe departe o mare provocare. Pare destul de greu, insa odata ce veti deprinde impachetarea de baza, o sa vi se para floare la ureche.
Ingrediente:
Pentru aluatul de foietaj:
- 500 gr. faina
- 1 lingura zahar
- 1 lingura miere
- un praf de sare
- 300 ml. apa rece
- 1 lingura otet
- 2 linguri ulei
- 200 gr. unt
Pentru umplutura:
- 700 gr. dovleac
- 80 gr. nuci
- 100 gr. zahar
- 1 lingurita scortisoara
- ½ lingurita nucsoara
Prima parte a pregatirii aluatului de foietaj consta in amestecarea fainii cu un praf de sare, zaharul si mierea, peste care se adauga apa rece (putin cate putin), otetul si uleiul.
Framant coca rezultata pana ce se desprinde de pe degete apoi o las deoparte acoperita cu un prosop de bucatarie.
Ca sa obtin un aluat stratificat si crocant, am nevoie de un pachet de unt pe care sa il intind pe foaia de aluat. Se poate folosi foarte rece, caz in care se poate intinde ca si foaie suplimentara cu ajutorul a 2-3 linguri de faina de marimea a trei sferturi din foaia de aluat pe care sa o asezati deasupra aluatului initial, sau se poate folosi la temperatura camerei pentru a va fi usor sa ungeti 2/3 din foaie cum am facut si eu pentru strudelul de dovleac.
Impachetarea se face prima oara in trei pasi pe care am incercat sa ii prezint in fotografiile de mai jos:
Prima oara in trei – partea din stanga (1/3 din aluat) neunsa peste a doua treime, apoi aceasta va fi acoperita de partea din dreapta.
A doua oara in patru – capetele impaturite pliate spre centru pana la jumatate (lasati 1 cm. spatiu liber intre capete pentru urmatorul pas).
A treia oara se unesc cele doua parti ca si cum am inchide copertile unei carti.
Turtesc putin pachetul rezultat, il invelesc in folie de plastic si il dau la frigider pentru 30 de minute.
Dupa ce s-a racit suficient, il scot si il intind inca o data pana la o grosime de 3-4 milimetri.
De aceasta data il impaturesc in trei, iar la pasul al doilea iau capetele si le suprapun tot in trei.
Dupa o alta repriza de stat la rece pentru 30 de minute, intind aluatul si il acopar cu umplutura pregatita intre timp care deja s-a racit.
Pentru umplutura am pus dovleacul la calit cu zaharul timp de 15-20 de minute pana s-a inmuiat putin, iar dupa ce l-am dat deoparte, am presarat nucsoara, scortisoara si nucile macinate.
Intind umplutura in strat uniform peste aluatul de foietaj pregatit, il rulez, apoi il tai in patru pentru a obtine strudelul dorit.
Se cresteaza de cateva ori si se unge pe deasupra cu galbenus sau cu apa peste care se presara zahar tos, apoi se coace in cuptorul incins la 190° pentru 30-40 de minute.
Spre sfarsit eu dau intotdeauna focul putin mai mic pentru a se rumeni usor fara sa se arda dedesubt.
Sa aveti pofta!