NUCI DE CASA

0
5983
Grad de dificultate: Usor
Numar de portii: 75 buc
Timp de preparare: 2 ore

Sarbatorile petrecute in familie imi provoaca de fiecare data o emotie de copil prin care imi aduc aminte ca nu ne lipseau de pe masa cornuletele, nucile umplute cu gem, „ramele” sau prajiturile cu osanza facute cu multa migala de mama sau bunica ajutate de noi cu multa bucurie.

Iata o reteta autentica de nuci de casa facute cu untura si umplute cu gem de prune si nuci.

Ingrediente:

  • 550 gr. faina
  • 200 gr. untura
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 100 gr. zahar
  • 1 praf de sare
  • 3 oua
  • coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala

Aveam in casa o forma foarte veche de nuci pe care din pacate am pierdut-o in urma mutarii la casa noua, dar asta nu m-a impiedicat sa imi procur alta imediat ce am zarit-o la o taraba din Piata Obor. O pastrez cu sfintenie de aceasta data si nu as renunta la ea sub nicio forma chiar daca am bucataria plina de tot felul de forme si tavi moderne de prajituri.

Reteta este foarte simpla datorita faptului ca se pregateste doar manual amestecand intr-un bol faina cu untura foarte rece, zaharul si un praf de sare.

Peste ele pun bicarbonatul stins cu un strop de zeama de lamaie, apoi adaug cele trei oua, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi le incorporez rapid in coca pregatita in timp ce mai adaug 2-3 linguri de faina pentru a obtine o coca destul de consistenta si omogena.

Dupa ce o mai las la rece 15-20 de minute, incep sa formez bilute mititele de aproximativ 5-6 grame pe care le asez cu atentie in forma incinsa pe ochiul cel mic de deasupra aragazului.

Este putina migala deoarece trebuie sa pregatesc in permanenta bilute cu o mana, iar cu alta trebuie sa am grija sa intorc forma pe ambele parti pentru o rumenire uniforma.

Am copt peste 150 de coji si par atat de multe incat m-am decis ca voi mai umple o parte si cu un ganache de ciocolata pregatit din 150 de grame de ciocolata topita cu 100 ml. frisca, 50 gr. unt si 100 de grame de nuci maruntite peste care am turnat un strop de lichior de ciocolata.

Cele mai multe insa le umplu cu un gem de prune pe care il am in camara de cel putin 5 ani pastrat la fel de bine ca la inceput.

Il amestec cu resturile curatate de pe marginile cojilor de nuci si cu 200 de grame de nuca macinata.

Cum era de asteptat, acestea au avut cele mai mare succes.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.