Alaturi de ciorba de miel, ouale rosii sau stufatul pregatit pentru masa traditionala de Paste, s-a aflat la loc de cinste si nelipsitul drob de miel invelit in prapor si preparat ca la mama acasa.
Ingrediente:
- 1 kg. maruntaie de miel (ficat, plamani, inima, rinichi)
- 1 prapur de miel
- 5 cepe
- 1 pastarnac
- 1 morcov
- 5 legaturi ceapa verde
- 3 legaturi usturoi verde
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 8 oua
- sare, piper
- 4-5 linguri ulei
Inainte de a curata legumele, spal bine maruntaiele si prapurul de miel in mai multe ape.
Las in apa rece prapurul cat timp pregatesc legumele, apoi pun la fiert in apa cu sare maruntaiele alaturi de o ceapa, morcovul si pastarnacul lasate intregi.
Dupa ce le spumez bine, le las la fiert timp de o jumatate de ora apoi le strecor si astept sa se raceasca.
Imi doresc o reteta cat mai rustica a drobului meu de miel, asa incat tai cu cutitul toate maruntaiele exact asa cum faceau bunicile noastre pentru a obtine bucatele mici care sa se vada clar in bucata sanatoasa de drob din farfurie.
Separat, pun la prajit in 4-5 linguri de ulei ceapa uscata tocata marunt, apoi usturoiul si ceapa verde maruntite bine. Le las sa se inabuse cateva minute, adaug si verdeata, apoi tocatura pe care o las sa se intrepatrunda inca vreo 5 minute alaturi de celelalte ingrediente.
Potrivesc gustul cu sare si piper dupa care dau cratita deoparte sa se racoreasca inainte de a adauga ouale care vor lega bine compozitia pregatita.
Scurg bine prapurul de apa, il intind cu grija in tava unsa cu putin ulei, torn amestecul inauntru si il invelesc bine cu marginile dantelate ale prapurului lasate pe lateralul tavii.
Las drobul sa se gateasca bine in cuptorul incins la 200° timp de 30-35 de minute apoi astept sa se racoreasca putin inainte de a-l portiona cu nerabdare.
Il puteti savura dupa preferinte alaturi de un ou fiert, salata sau ridichi proaspat culese din gradina, si, de ce nu, cu o lingurita de mustar alaturi.
Sa aveti pofta!
Am niste ghebe culese din Bucegi, daca le pun in locul maruntaielor scot ceva ai wegan?
Da. Cu siguranta le poti folosi. Eu sunt un fan al ciupercilor de orice fel si in orice preparat. Calite inainte cu ceapa si putin usturoi… Mmmm!… 🙂
Unde mai pui ca sunt culese direct din natura. Iti multumesc pentru intrebare.
Imi imaginez cat e de bun, doar cand vad poza! Immm!
Mai rar ai la indemana acum si un prapur pentru o reteta cat mai originala cu gust autentic de casa…deci, e bun! 🙂