Tortul trio cu mousse de ciocolata si cafea se afla la loc de cinste, fiind primul din lista ce va fi postat cu multa placere in arhiva Retetelor Originale cu Nicole.
Trebuia sa gasesc o combinatie perfecta pentru o persoana apropiata care si-a serbat ziua de nastere acum cateva zile si ce poate fi mai potrivit decat o trilogie cu gust de ciocolata si cafea. Recunosc ca am avut si eu emotiile de rigoare pentru a finaliza cu succes acest cadou, mai ales ca nu sunt o experta in maiestria de a decora, insa imi doream la fel de mult ca rezultatul sa fie intregit cu un aspect deosebit alaturi de gustul savuros si rafinat al tortului obtinut.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 90 gr. margarina (unt)
- 40 gr. zahar
- 2 oua
- 40 gr. faina
- 10 gr. cacao
- 5 gr. praf de copt
- un varf de cutit de bicarbonat
- 15 ml. lichior de ciocolata (pentru insiropat)
Pentru mousse de ciocolata neagra:
- 100 gr. ciocolata neagra
- 50 gr. margarina
- 50 ml. frisca lichida
- 3 gr. gelatina
- 200 ml. frisca batuta
Pentru mousse de cafea:
- 200 gr. mascarpone
- 6 gr. cafea solubila
- 1 lingura zahar
- 3 gr. gelatina
- 200 ml. frisca batuta
Pentru mousse de ciocolata alba:
- 100 gr. ciocolata alba
- 50 gr. margarina
- 50 ml. frisca lichida
- 3 gr. gelatina
- 200 ml. frisca lichida
Pentru glazura:
- 150 gr. ciocolata neagra
- 100 ml. frisca lichida
- 50 gr. margarina
Pregatesc blatul incepand cu margarina si zaharul pe care le frec impreuna foarte bine cu o lingura pentru cateva minute, cat sa se albeasca si sa arate ca o crema prin care se vad inca niste granule fine de zahar. Se poate folosi foarte bine si untul, dar cum aveam la indemana margarina Rama pe care o consider de foarte buna calitate, o voi folosi astazi in toata reteta.
Adaug cele doua oua pe care le incorporez unul cate unul amestecand incontinuu. Nu va speriati daca pare ca vi s-a taiat margarina…
Urmeaza ingredientele solide – faina, cacao, praful de copt si bicarbonatul pe care le cern impreuna peste amestecul de margarina.
Omogenizez bine si torn compozitia intr-o tava de tort tapetata cu margarina si o foaie de copt pusa pe fundul acesteia.
Coc blatul pentru 20 de minute la o temperatura de 190°.
Este foarte uniform si moale, cu o textura putin umeda (datorata margarinei) ce nici nu necesita insiropare.
Inlatur foaia de copt si adaug un plus de savoare pe care l-am gandit pe moment cu cativa stropi de lichior de ciocolata pe care ii pun peste blat cu ajutorul unei pensule de silicon.
Pentru mousse-ul de ciocolata neagra topesc ciocolata la bain-marie cu putin unt si frisca lichida.
Hidratez gelatina in doua linguri de apa rece pentru cinci minute, apoi mai adaug o lingura de apa deasupra si o incalzesc 10-15 secunde la cuptorul cu microunde. Amestec putin cat sa fie topita complet si o adaug peste ciocolata pe care o las sa se racoreasca la temperatura camerei.
Intre timp mixez foarte bine frisca peste care adaug ciocolata topita. O incorporez uniform si o torn peste blatul racit, apoi il bag la congelator pentru 15-20 de minute ca sa se intareasca.
Este momentul sa pregatesc o cafea destul de concentrata cu o lingura de cafea solubila, o lingura de zahar si o lingura de apa fierbinte.
Frec bine crema mascarpone, adaug cafeaua racita, gelatina pregatita in acelasi mod ca si la mousse-ul de ciocolata, apoi incorporez amestecul peste frisca batuta. Torn compozitia peste stratul intarit de mousse de ciocolata.
Cat timp va sta si de aceasta data tortul la racit, voi pregati mousse-ul de ciocolata alba dupa aceeasi metoda ca cea de la mousse-ul de ciocolata neagra.
Pentru glazura topesc la bain-marie 150 de grame de ciocolata cu 100 ml. de frisca lichida si 50 de grame de margarina.
Despre decor nu sunt prea multe cuvinte de spus… Emotia pe care am vazut-o in ochii sarbatoritului, mi-a confirmat ca a fost o realizare de succes.
Gustul a fost exceptional, fin si cremos, cu o aroma perfect corelata intre toate tipurile de ingrediente.
Altfel spus – o trilogie de primavara cu mousse de ciocolata si cafea.
Sa aveti pofta!