Orice aniversare speciala este unica si necesita un tort pe masura mult asteptat ca fiind piesa de rezistenta a evenimentului pe care cu siguranta il vei pastra in memorie pentru o perioada foarte indelungata.
Asa se doreste a fi si acest tort cu crema de caramel si piersici pregatit cu foarte multa pasiune atat pentru ziua mea de nastere cat si a prietenei mele Doina care este nascuta in aceeasi zi cu mine.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 7 linguri faina
- 3 linguri cacao
- esenta de migdale
Pentru crema caramel:
- 100 gr. zahar
- 2 lg. apa
- 200 ml. smantana lichida
- 150 gr. unt
- 3 galbenusuri
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita gelatina
Pentru crema de piersici
- 150 gr. ricotta
- 150 ml. frisca lichida
- 150 gr. piersici din compot
- esenta de vanilie
- 5 gr. gelatina
Pentru insiropat: lichior de ciocolata si zeama din compot
Pentru glazura si decor: fondant din marshmallows
Cum pregatesc blatul:
Cern intr-un vas faina si praful de cacao.
Mixez foarte bine ouale impreuna cu zaharul si un praf de sare pana aproape ca se tripleaza si obtin un amestec cremos si destul de dens.
Adaug esenta de migdale si ingredientele uscate in timp ce amestec destul de usor cu o spatula pana se vor incorpora in totalitate.
Am preincalzit cuptorul la 190°. Tapetez o forma de tort cu unt si faina, torn compozitia si o introduc in cuptor pentru 30 de minute.
Dupa timpul estimat, verific fermitatea lui si fac testul cu scobitoarea care imi confirma de fiecare data ca este copt.
Se va raci in tava in timp ce pregatesc crema caramel.
Pun zaharul intr-un vas pe aragaz cu cele doua linguri de apa si il las la foc mic pana devine putin aramiu si se caramelizeaza uniform.
Il dau deoparte, adaug smantana lichida amestecand incontinuu, apoi galbenusurile unul cate unul .
Revin cu vasul pe aragaz si mai las crema la foc mic cateva minute pana se ingroasa suficient.
Opresc focul, adaug si untul pe care il omogenizez bine, apoi pregatesc gelatina pe care o hidratez separat pentru 4-5 minute. E momentul sa mai adaug o lingura de apa si o incalzesc in cuptorul cu microunde 10 secunde pana se dizolva complet.
Acum o pun in crema pregatita, amestec bine, o acopar cu o folie de plastic si o dau la rece.
Pentru crema de piersici omogenizez putin branza ricotta pe care o amestec cu frisca batuta bine, adaug bucatelele de piersici si esenta de vanilie, apoi gelatina pregatita in acelasi mod ca si la crema caramel.
Las pentru un timp si aceasta crema la rece.
Este momentul sa tai blatul in trei parti egale folosindu-ma de cateva scobitori si le voi insiropa pe rand, inainte de a pune crema, cu lichior de ciocolata si un strop de zeama din compot.
Peste primul blat am pus crema de caramel, iar peste al doilea crema de piersici. Nu m-am abtinut si am mai presarat cateva bucatele de portocala confiata. La sfarsit il impachetez bine cu un strat delicat de unt care va ajuta la decorul final.
Las tortul la frigider pentru cateva ore inainte de a-l acoperi cu un fondant delicios facut acum cateva zile din marshmallows.
Am migalit putin la trandafirasii de deasupra, dar a meritat efortul. Placerea de a-l pregati a fost foarte mare, iar satisfactia maxima cand am gustat prima felie.
Sper sa ma bucur de el si impreuna cu prietena mea Doina, careia ii doresc insanatosire grabnica si sanatate maxima alaturi de un sincer si nelipsit LA MULTI ANI!
Sa aveti pofta!