TARTA CU CREMA DE VANILIE SI FRUCTE

0
5250
Grad de dificultate: Usor
Numar de portii: 8
Timp de preparare: 90 min

Pentru iubitorii de tarte, o sa prezint mai jos reteta mea de tarta cu crema de vanilie si fructe. Se pregateste rapid, nu este foarte dulce si contine diverse fructe care se intrepatrund foarte bine cu aceasta crema fina de vanilie.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 250 gr. faina
  • 125 gr. unt
  • 1 galbenus
  • 2 linguri zahar
  • 1 praf de sare
  • 30 ml. apa rece

Pentru crema:

  • 250 ml. lapte
  • 250 ml. smantana lichida
  • 4 linguri zahar
  • 2 galbenusuri
  • 1 pastaie vanilie
  • 4 linguri amidon
  • 50 gr. unt

Pentru decor:

  • 1 plic jeleu incolor
  • fructe proaspete

Intai de toate pregatesc aluatul cu ajutorul unui robot de bucatarie.

Mixez pentru cateva secunde faina cu un praf de sare, untul, galbenusul si 2 linguri de zahar. Obtin un aluat nisipos pe care il mai umezesc cu foarte putina apa rece. Nu trebuie amestecat peste masura deoarece isi va modifica textura si dupa coacere va rezulta o crusta destul de tare pe care nici nu o mai puteti taia cu usurinta. Eventual puteti mixa in reprize scurte de cate 3-4 secunde pana se omogenizeaza toate ingredientele si obtineti o coca sfaramicioasa pe care o puteti verifica intre doua-trei degete daca se poate lega intr-un aluat pe care sa il intindeti.

Rastorn compozitia pe blat, formez o bila pe care o intind sub forma de cerc cu un sucitor pana obtin o grosime de circa 5 mm. si o asez in tava de tarta. Dupa ce o aranjez cu grija, elimin surplusul de aluat de pe margine cu ajutorul sucitorului, apoi o intep din loc in loc cu furculita si o dau la rece pentru 30 de minute.

Incalzesc cuptorul la 190°, acopar tarta cu o hartie de copt mototolita in prealabil peste care sa pot pune mai usor boabele de orez (ajuta la mentinerea formei pentru coacerea prealabila) si o bag in cuptor pentru 20 de minute.

Indepartez orezul, scad temperatura cuptorului la 180° si o mai las circa 20 de minute pana devine rumen – aurie.

Pentru crema pun la incalzit laptele si smantana peste care adaug semintele de la pastaia de vanilie.

Frec bine cele doua galbenusuri cu zaharul, adaug 4 linguri de amidon, apoi torn foarte incet peste ele laptele si smantana amestecand mereu.

Pun vasul pe focul mic si amestec incontinuu pana crema mea se ingroasa suficient si incepe sa clocoteasca. Ii opresc focul si o las la racit.

Dupa ce se racoreste suficient, adaug untul pe care l-am lasat la temperatura camerei si il incorporez cu ajutorul telului amestecand pentru cel putin 2-3 minute. Obtin o crema foarte fina si aromata de vanilie pe care o rastorn peste crusta racita bine, aranjez bucatele de struguri albi si rosii foarte dulci, feliute acrisoare de portocala de la care am indepartat pielita amaruie si rondele de kiwi proaspat peste care torn jeleul transparent preparat conform instructiunilor de pe plic.

Aproape ca iti vine sa o mananci cu ochii la cat de vesela si colorata este. Cu o crusta crocanta si sfaramicioasa, dulceata subtila a cremei de vanilie si gustul acrisor al fructelor de deasupra, aproape ca nu te poti opri decat la o felie de desert.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here