Aveam o bucata de pulpa de porc si primul gand pe care l-am avut a fost sa pregatesc o rulada de porc cu ciuperci.
Ingrediente:
- 500 gr. pulpa de porc
- 2-3 bucati de sparanghel
- 3 morcovi micuti
- 4 ciuperci
- 1 ceapa
- 50 ml. vin alb
- 3 catei de usturoi
- 250 ml suc de rosii
- crenguta de rozmarin
- tarhon si salvie
- sare si piper
Primul pas pe care il fac este sa pun la calit ciupercile si ceapa tocate destul de marunt in doua linguri de ulei de masline. Presar putina sare si piper apoi le las pe aragaz timp de cateva minute pana se inmoaie si scade toata zeama pe care si-au lasat-o.
Intre timp crestez carnea in asa fel incat sa obtin o singura bucata de aproximativ 1 cm grosime, o asez intre doua folii de plastic si o bat putin cu un ciocan pentru snitele. O ung cu o lingura de ulei de masline, tai cateva frunzulite de tarhon si salvie pe care le pun peste carne, apoi adaug ciupercile calite pe deasupra. In marginea de unde voi incepe sa strang rulada asez 2-3 bucati de sparanghel si 3 morcovi micuti. Rulez cu grija.
Pentru a ma asigura ca nu voi pierde din compozitie pe la capete, prind cate doua scobitori apoi leg rulada mea de porc cu o sfoara care ii va asigura stabilitatea si voi obtine un model destul de apetisant dupa preparare. Asezonez cu sare si piper.
Incing minunata tigaie de fonta unsa cu foarte putin ulei si rumenesc la foc maricel rulada de porc cu ciuperci pe fiecare parte astfel incat sa prinda o culoare frumos caramelizata. Asa ma voi asigura ca toate aromele vor ramane in interior iar eu voi obtine o rulada foarte suculenta.
Este momentul sa o asez intr-un vas termorezistent cu 50 ml. de vin alb si 50 ml de apa, acopar tava cu o folie de aluminiu si o bag in cuptorul incins la 190° pentru 35- 40 de minute. O mai verific intre timp cat sa o intorc si sa o stropesc cu sosul de vin in care se pregateste.
Imi dau seama ca este aproape gata dupa aproximativ 35 de minute cand inlatur folia de aluminiu si sosul va scadea foarte mult. Pentru orice eventualitate folosesc si termometrul pentru carne ce imi confirma cele 70° din interiorul ruladei, o scot din cuptor si o las sa se odihneasca acoperita cat finalizez sosul de rosii pe care il pregatesc intr-o tigaie separata cu 3 catei de usturoi pisati si o crenguta de rozmarin.
Pisez cartofii fierti deja si scursi bine de apa cu 2 bucatele sanatoase de unt pentru un piure foarte fin, inlatur sfoara si scobitorile de siguranta de pe rulada, o feliez si pregatesc cu nerabdare farfuria care abia asteapta sa fie golita dupa asa un miros imbietor in bucatarie.
Sa aveti pofta!