PAINE DE CASA

0
1126
Grad de dificultate: Mediu
Numar de portii: 1 buc
Timp de preparare: 3 ore

Am inceput sa prepar destul de des in ultima vreme paine de casa si aproape ca simt lipsa mirosului proaspat de paine atunci cand nu am timp suficient si sunt nevoita sa cumpar cateva chifle calde.

M-a certat o prietena ca nu am postat o paine cu seminte (din care a gustat) pe care am facut-o acum cateva zile, dar a fost atat de buna ca nici nu am apucat sa o fotografiez…

Mai jos gasiti o reteta de paine la fel de reusita si de gustoasa cu o crusta de paine „pe vatra” pe care o puteti incerca fara doar si poate si la cuptorul aragazului de acasa.

Ingrediente:

  • 600 gr. faina alba
  • 300 ml. apa calduta
  • 10 gr. sare (1 lingura)
  • 5 gr. zahar (1 lingurita)
  • 20 gr. lapte praf (2 linguri)
  • 7 gr. drojdie uscata (1 plic)
  • 1 ou
  • 50 gr. unt

Dizolv drojdia cu zaharul in putina apa calduta si o las deoparte cateva minute pana incepe sa se activeze.

Cern faina intr-un bol destul de incapator, presar sarea pe margine astfel incat sa nu intre in contact direct cu drojdia pe care o torn in mijloc apoi adaug oul, untul moale si laptele praf.

Incep sa amestec cu o mana iar cu cealalta torn cate putin din apa calduta pana voi obtine o coca moale pe care o framant cel putin 15 minute.

O acopar cu un prosop si o las la dospit deasupra aragazului cu cuptorul pornit pregatit pentru copt. In acelasi timp va mentine o temperatura destul de prielnica in bucatarie pentru aluatul meu care va creste frumos.

Dupa aproximativ o ora rastorn coca dospita pe blat, o mai framant cateva minute si modelez o franzela mai lunga pe care o presar cu faina.

Tapetez o tava cu un strop de ulei de masline si faina, apoi asez painea pe diagonala si o mai las sa se odihneasca pentru aproximativ 15-20 de minute.

Am setat o temperatura ridicata de 220° pentru inceput si din cauza ca nu am un cuptor cu ventilatie, pun sub gratar o alta tava in care adaug o ceasca de apa foarte rece. Aceasta va crea o atmosfera umeda in interiorul cuptorului si ii va permite painii sa creasca inainte de a forma crusta mult asteptata.

Nu umblu deloc la cuptor pentru primele 20-25 de minute, apoi scad temperatura la 180° si astept cu nerabdare inca vreo 20 de minute pana observ culoarea pe care mi-o doresc.

Abia ma pot abtine sa rup coltul minunat, dar e musai sa o invelesc in cateva prosoape si sa o las sa se racoreasca in tihna putin.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.