PAINE CU SEMINTE FACUTA IN CASA

0
903
Grad de dificultate: Mediu
Numar de portii: 1 buc
Timp de preparare: 3 ore

Cand vine vorba de paine cu seminte imi aduc aminte instant de o expozitie unde am gustat dintr-o multitudine de tipuri cu faina neagra sau integrala, cu diverse seminte si bineinteles cu o crusta atat de buna incat o mancai goala fara sa te mai gandesti la vreo dieta.

Voi pregati astazi o reteta de paine cu seminte facuta in casa la care voi folosi un mix de faina alba si integrala cu un amestec de seminte diverse- dovleac, in, susan si floarea soarelui.

Ingrediente:

  • 400 gr. faina alba
  • 200 gr. faina integrala
  • 250 ml. apa
  • 150 ml. lapte de soia
  • 20 gr. drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura sare
  • 50 ml. ulei de masline
  • 3 lingurite mix seminte

Incep, ca de obicei, cu o maia pe care o pregatesc din drojdie frecata cu zahar, o lingura de faina si foarte putina apa calduta. Dupa 10-15 minute este gata de incorporat in amestecul de faina alba si integrala.

Sarea o pun cat mai intr-o parte astfel incat sa nu intre in contact direct cu drojdia pregatita.

Adaug treptat apa si laptele pe care le-am incalzit putin inainte, apoi framant aluatul pana ce voi omogeniza toata faina.

Torn uleiul si continui cu framantatul timp de 10-15 minute pana voi obtine o coca foarte consistenta.

Cand simt ca este aproape gata, adaug si semintele, mai framant de cateva ori cat sa le incorporez uniform, apoi testez aluatul cu degetul sa vad daca este gata. Revine la forma initiala asa incat il acopar cu o folie unsa cu ulei peste care pun un prosop si il las la dospit pentru aproximativ 50 de minute.

Presar putina faina pe blat atunci cand rastorn coca dospita, scot aerul din ea printr-o framantare foarte scurta si o modelez astfel incat sa imi incapa in tava de chec.

O mai las la dospit timp de 15-20 de minute dupa care o ung cu putina apa apoi presar cateva seminte si un praf de faina.

Se va coace in doua etape in cuptorul incalzit in prealabil la 210°.

Voi lasa painea pentru inceput la aceasta temperatura timp de 25 de minute si cobor temperatura pentru alte 20 de minute la 190°.

Este cu adevarat o paine foarte reusita care abia daca imi ajunge pentru 2 zile.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.