Am mai spus ca sunt innebunita dupa ouale posate cu sos olandez si gasesc intotdeauna variante de mic dejun cand le pregatesc in diferite combinatii in functie de ce mai gasesc prin frigider.
Astazi va prezint o reteta de oua posate cu sparanghel si sos olandez pregatita atat de rapid incat am si uitat sa mai fac vreo doua fotografii.
Ingrediente:
- 2 oua
- 1 litru apa
- 2 linguri otet
- ½ lingurita sare
- 3 buc. sparanghel
- 1 lingurita unt
Pentru sos olandez:
- 1 galbenus
- 1 lingurita rasa mustar
- zeama de lamaie
- 100 gr. cubulete unt
- sare si piper
- 3-4 fire chives
Sunt foarte organizata atunci cand am de pregatit anumite retete si evit de fiecare data sa ma pronunt asupra duratei de pregatire si preparare a unei retete deoarece cred ca timpul este diferit de la persoana la persoana, in functie de obisnuinta si dexteritate dar si de experienta fiecaruia in bucatarie.
Ca si in reteta de astazi, cum spuneam, este important sa am vasele pregatite astfel incat toate cele trei componente ale retetei sa fie gata in acelasi timp.
Pe un ochi al aragazului am un vas cu 300 ml. apa pe care il voi folosi ca bain-marie pentru sosul olandez.
Pe un alt ochi am o oala pregatita cu un litru de apa in care pun sare si 2 linguri de otet. O las la foc mic pana va da in primul clocot- atunci voi pune ouale la posat.
Intr-o tigaie mai lata, cat sa-mi incapa sparanghelul intreg, pun, de asemenea putina apa la fiert.
Incep cu sosul olandez. Intr-un castron frec galbenusul cu o lingurita de mustar si aproximativ o lingura de zeama de lamaie (in functie de cat il doriti de acrisor). Il pun pe bain-marie si amestec de cateva ori pana va incepe sa se incalzeasca si sa se lege. Este momentul sa adaug untul cate un cubulet- doua pe rand in timp ce amestec pana se incorporeaza de fiecare data complet. Sosul se ingroasa din ce in ce mai mult si arata ca o maioneza foarte fina.
Cand am incorporat bine si ultima bucatica de unt, asezonez cu putina sare, gust sa vad daca este suficient de acrisor si opresc focul lasand castronul deasupra pentru a pastra sosul cald.
Intre timp am pus in cratita sparanghelul pe care il blansez pentru 3 minute in apa cu sare.
Il scurg bine, adaug o lingurita de unt, presar un praf de sare si piper apoi il sotez in aceeasi tigaie pentru 3-4 minute (in functie de cat e de gros).
Am timp suficient sa sparg cate un ou intr-un bol de unde il rastorn cu grija in apa fierbinte. Nu uitati sa amestecati inainte cu o lingura de 2-3 ori pentru a forma un vartej. Albusul se va strange in jurul galbenusului fara a se imprastia.
Le las la posat pentru 3 minute si jumatate cu focul aragazului dat la minimum. Voi le puteti lasa chiar mai mult putin, dupa cum va spuneam si intr-o reteta mai veche de la ouale Benedict.
Le-am terminat pe toate cam in acelasi timp.
Asez pe un platou sparanghelul, iar peste el pun ouale posate acoperite cu un strat consistent de sos olandez presarat cu chives taiat marunt.
Sper sa savurati cu aceeasi placere, ca si mine, acest mic dejun copios!
Sa aveti pofta!