Pentru doritorii de peste si nu numai, astazi am preparat o reteta cu file de somon, sos olandez cu salvie si spanac sotat. Imi place foarte mult somonul, fie la aburi, fie la cuptor sau in tigaie, mai mereu il prepar cu diferite legume sau sosuri. Ieri mi-a facut cu ochiul in piata niste spanac proaspat si imediat m-am gandit cu ce il voi asocia ca sa imi satisfac ambele pofte…
Ingrediente pentru o portie:
- 250 gr. file de somon
- sare si piper
- condimente pentru peste
- 70 gr. spanac proaspat
- 1 lingura ulei de masline
- ½ ceapa mica
- 1 catel de usturoi
Sos olandez:
- 1 galbenus
- ½ lamaie
- 60 gr. unt
- 1 frunza de salvie
Spal bine somonul, ii curat solzii rataciti, apoi il usuc intr-un prosop de hartie. Urmeaza sa il ung cu un strop de ulei si sa il condimentez cu sare si piper.
Este momentul sa pregatesc o tigaie anti aderenta pe care o asez deasupra ochiului de aragaz la foc mediu si asez in ea fileul de somon cu pielea in sus.
Dau focul putin mai incet si il las sa se rumeneasca pentru aproximativ 10 minute.
Intre timp sotez spanacul intr-o alta tigaie cu putin ulei de masline in care calesc ceapa tocata marunt, adaug usturoiul, de asemenea si el tocat, apoi spanacul.
Nu il las decat 4- 5 minute. I-am pastrat frunzele intregi si nu vreau sa se inmoaie decat putin ca sa fie cat mai proaspat, sa nu ii distrug proprietatile nutritive.
Asezonez cu un praf de sare si ii opresc focul.
Intorc somonul si pe partea cu piele, adaug condimentele speciale pentru peste pe suprafata deja rumenita, si il mai las la foc domol aproximativ 10 minute, timp in care ma apuc de sosul olandez.
Iau un castronel, amestec un galbenus de ou cu un praf de sare si zeama de la o jumatate de lamaie, pun vasul deasupra unei oale cu apa fierbinte, amestec incontinuu pentru un minut, apoi adaug untul cate putin fara sa ma opresc. Cand s-a ingrosat suficient, asezonez cu un strop de sare si adaug frunza de salvie pe care am maruntit-o foarte fin.
Sosul olandez cu salvie este gata iar spanacul asteapta deja sa fie asezat in farfurie.
S-a rumenit si pestele atat cat mi-am dorit. Va prezint mai jos farfuria pregatita si o sectiune din somon pentru a vedea interiorul rozaliu.
Sa aveti pofta!