Daca vreti sa va impresionati familia sau prietenii pe care ii asteptati la masa, nu ezitati sa pregatiti acasa cateva chifle impletite calde ce vor fi laudate din plin atunci cand isi vor face aparitia aburinda intr-un cosulet.
Ingrediente:
- 600 gr. faina alba
- 350 ml. apa calduta
- 1 lingura sare
- 1 lingurita zahar
- 15 gr. drojdie proaspata
- 3 linguri ulei de masline
Pregatesc o maia din drojdia frecata cu zahar si o lingura de faina peste care adaug 2 linguri de apa calduta. O las sa creasca 10 minute.
Peste faina pun sarea (intr-o parte, cat sa nu intre in contact direct cu drojdia), uleiul de masline, maiaua pregatita si apa calduta pe care o adaug incet in timp ce amestec aluatul putin cate putin incepand din mijloc pana se va incorpora toata faina.
Framant aluatul 10-15 minute apoi il las la dospit pana ce creste si se dubleaza (cca. 1 ora).
Nu va trebuie o foarte mare indemanare cand aluatul este gata dospit pentru a pregati aceste chifle. Il mai framantati daca este nevoie cu o lingura doua de faina pentru cateva minute cat sa fie destul de consistent, apoi impartiti coca in 8 parti egale de cate aproximativ 120 grame.
Modelez fiecare parte in forma de grisine cu o lungime de aproximativ 30 cm pe care le innod simplu. Cele doua capete se vor intoarce unul pe dedesubt, iar celalalt pe deasupra spre centrul nodului facut.
Le asez in tava si le mai las la dospit pentru 20 de minute acoperite cu un prosop.
Cand au crescut suficient, le umezesc cu o pensula inmuiata in apa apoi le coc in cuptorul incins in prealabil la 220°.
Dupa 15- 20 de minute, scad temperatura la 190° si le mai las cam 15 minute.
Le scot pentru a adauga un strop de apa cu pensula peste ele si le mai las maxim 5 minute in cuptor.
S-au rumenit frumos, au un miez moale si consistent iar coaja este potrivit de crocanta. Familia mea a zis ca arata ca niste chifle bucalate… 🙂
Sa aveti pofta!