SALATA DE VINETE CU MAIONEZA

0
7110
Grad de dificultate: Usor
Numar de portii: 12
Timp de preparare: 90 min

Imi place sa simt in bucatarie mirosul natural de vinete coapte. Este un mare dezavantaj al faptului ca locuiesti intr-un apartament si te vei afuma fara doar si poate, iar in acelasi timp nu ai la indemana gratarul acela rustic ce da vinetelor un gust si o aroma de neinlocuit, dar, chiar si asa, ai o satisfactie maxima cand savurezi o salata proaspata de vinete cu maioneza.

Ingrediente:

  • 4 vinete
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa mica
  • sare dupa gust

Maioneza:

  • 1 galbenus crud
  • 1 lingurita mustar
  • 150 ml. ulei
  • 1 lingura zeama de lamaie

Eu coc vinetele de cele mai multe ori  in cuptorul aragazului datorita faptului ca asa sunt sigura ca sunt coapte foarte uniform, dar de aceasta data am vrut sa ma apropii cumva de gratarul din natura si le-am copt pe o „plita” care are cativa zeci de ani si se pare ca va mai rezista inca vreo trei generatii.

Le-am taiat in prealabil frunzulitele de langa codite, le-am sters foarte bine si le-am dat cate o intepatura in partea de jos cu un cutit. Nu demult am aflat acest „secret” care se pare ca ar trebui sa previna explodarea vinetelor in timp ce se coc permitand astfel aburului din interior sa fie evacuat.

Le pun pe plita cu focul de la aragaz maricel si le tin sub observatie ca sa le pot intoarce destul de des pe fiecare parte inca necoapta.

Intre timp ma apuc sa prepar maioneza. Pun intr-un bol un galbenus crud si o lingurita de mustar, le omogenizez cu o lingura si incep sa adaug cu multa rabdare cate un firicel de ulei amestecand incontinuu. Pentru cantitatea de miez a vinetelor pe care le am, estimez ca imi ajung cam trei- patru linguri de maioneza. Asezonez cu putina sare si adaug o lingura de zeama de lamaie.

Nu uit bineinteles de vinetele de pe aragaz si le mai arunc cate un ochi din cand in cand. Arata ca si cum ar fi arse rau dar nu va speriati, dincolo de aceasta coaja se afla savoarea miezului pe care il voi pregati.

Le dau deoparte si le las sa se racoreasca putin, atat cat sa nu ma mai friga la degete. Este foarte important sa nu se raceasca deoarece atunci nu le vom mai putea curata usor de coaja. Iau o lingura de lemn si le deschid pe de-a lungul astfel incat sa pot trage de sus in jos cu lingura pulpa coapta frumos. Indepartez si resturile de coji arse care mi-au scapat si las vinetele astfel obtinute sa se raceasca pe un tocator putin inclinat, pentru a se scurge zeama lasata.

Cand s-au racit suficient le toc foarte fin folosind tot lingura de lemn si le mut intr-un castron pentru a le mai freca putin cu 4 linguri de ulei.

Adaug sare, incorporez 3 linguri pline de maioneza si ceapa tocata foarte, foarte marunt.

Multe persoane prefera salata de vinete cu usturoi, personal am incercat, dar din pacate aceasta combinatie nu este pe gustul meu. Se poate adauga si patrunjel, mai multa zeama de lamaie, orice vi se pare ca este potrivit pentru acest preparat si va place.

Sunt innebunita dupa salata de vinete cu maioneza si putina ceapa. Poate fi si fara, asa simpla…, daca are feliute de rosii aproape, e perfect!

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here