CIORBA SARBEASCA DE PESTE

0
5234
Grad de dificultate: Mediu
Numar de portii: 10
Timp de preparare: 1 ora

Acum ceva timp am mancat undeva prin Serbia, o ciorba de peste pe care nu am putut s-o uit nici pana acum. Sunt o gurmanda si parca simt inca gustul bogat si picant al legumelor, savoarea unica a pestelui alb diversificat si culoarea rosie aprinsa care emana o aroma imbietoare de boia de ardei.

Astazi am preparat aceasta ciorba sarbeasca de peste si am incercat, desigur, sa o fac cat se poate de apropiat de gustul original.

Ingrediente:

  • 400 gr. crap
  • 450 gr. somn
  • 300 gr. file de salau
  • 4 cepe
  • 3 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 buc. telina
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei iute
  • 4 catei de usturoi
  • 3-4 frunze de dafin
  • 7-8 boabe de piper
  • 400 gr. rosii cubulete
  • 300 ml. bulion
  • 4 linguri boia dulce
  • 1 lingurita boia iute
  • cimbru si patrunjel
  • sare dupa gust

Par multe ingrediente, dar o sa incerc sa prezint reteta cat mai succint pentru a va da seama cat este de simplu si de usor de preparat.

Intr-o cratita adanca pun la incins 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de ulei de floarea soarelui.

Adaug foile de dafin si boabele de piper apoi astept sa aromatizeze uleiul timp de 2 minute.

Pun la calit ceapa, morcovul, radacina de patrunjel si pastarnacul tocate foarte marunt sau date pe razatoare. Dupa ce se inmoaie putin, adaug o ceasca de apa si amestec mereu pana se va evapora toata apa, iar legumele vor deveni foarte moi, aproape ca o pasta.

Este momentul sa adaug boiaua de ardei dulce si cea iute amestecand mereu.

Torn un litru de apa apoi pun usturoiul si telina tocate marunt, precum si ardeii taiati in jumatate (ii vor da ciorbei o aroma dulceaga aparte).

Dupa 20 de minute cat le las la foc mediu, este timpul sa adaug rosiile tocate, bulionul si cimbrul uscat- cam o jumatate de lingurita.

Intre timp am pus la fiert in 3 litri de apa rece pestele pe care l-am lasat sa fiarba cam 5-10 minute de cand a dat in primul clocot. Eu am folosit fileuri din trei tipuri de peste si o capatana de crap, dar se poate folosi cam orice fel de peste alb (crap, stiuca, somn, mreana, biban, de preferat file).

Strecor zeama de la peste peste ciorba, completez cu inca un litru de apa fierbinte, o asezonez cu sare dupa gust, dupa care o mai las la fiert cam 20 de minute.

Adaug bucatelele de peste dupa care am inlaturat eventualele oase ramase si pielea, astept sa mai fiarba 2-3 minute si ii opresc focul.

Va avertizez ca a iesit mai picanta fata de gustul nostru obisnuit pentru o ciorba, dar va asigur ca merita fiecare gram de boia iute si fiecare bucatica de ardei…

Si, credeti-ma, pentru aceasta ciorba am primit un 10+ !… 🙂

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.