Ingrediente:
- 5 oua
- 3 chifle
- 5 felii bacon afumat
Pentru sosul olandez:
- 2 galbenusuri
- 150 grame unt taiat cubulete
- zeama de la o jumatate de lamaie
- sare
Este o adevarata sarbatoare cand prepar acest mic dejun pe care l-am descoperit destul de tarziu impreuna cu iubitul meu. Si consistent… De fiecare data preparam si pentru mine tot 3 oua, insa dupa ce mancam doua, eram deja satula. Si mi se facea foame abia dupa amiaza tarziu. Asa incat acum pregatesc 5 in total…
Incep intotdeauna cu sosul care dureaza putin si necesita atentie deoarece trebuie sa amestec incontinuu in castronelul in care il pregatesc pe bain-marie. Eu pun un ibric cu 300 ml apa la fiert si peste el asez acest castron (fara sa atinga apa care fierbe) in care am pus cele doua galbenusuri frecate in prealabil cu putina sare si zeama de lamaie. Incep sa le amestec continuu pana se ingroasa putin si dupa cateva minutele continui sa adaug cate 2 cubulete de unt amestecand fara sa ma opresc. Asa a iesit un sos ca o maioneza foarte fina si delicata pe care iti vine sa o mananci goala, doar asa- intinsa pe o felie de paine prajita. Cand s-a ingrosat suficient il trag deoparte si il las in asteptare peste ibricul cu apa fierbinte pentru a se mentine caldut.
Pregatesc chiflele: le tai in doua si le prajesc cateva minute in sandwich maker.
Tai fiecare felie de bacon pe jumatate si il pun intr-o tigaie pentru a-l rumeni frumos.
Intre timp am pus intr-o oala 2,5 l de apa la fiert impreuna cu putina sare si 150 ml otet. Atunci cand se apropie de timpul de fierbere (fara sa clocoteasca) amestec cu o lingura de 2- 3 ori pentru a se forma un curent circular si incep sa adaug cate un ou pe care il sparg cu multa grija. Dupa ce le-am pus pe toate cinci iar apa incepe sa fiarba foarte incet, incep sa cronometrez 3 minute si jumatate – 4 minute, in functie de cat de repede ajung suficient de cleioase cat mi le doresc. Se pot verifica usor, ridicand unul cu o paleta si palpandu-l usor.
In sfarsit ma apuc sa le asez pe o farfurie. Peste chifla asez 2 feliute din baconul prajit, oul moale si cremos pe care l-am scurs de apa in prealabil pe un prosop de hartie si nu in ultimul rand sosul olandez care aluneca usor peste acesta. De aceasta data nu am gasit putina cepsoara verde (chives) pe care sa o presar ca o tusa finala peste sos. Se pot adauga eventual si cateva cubulete mici de ceapa normala sau rosie, dar este la fel de buna si ceapa murata (se gaseste in comert) tocata de asemenea foarte fin.
Un deliciu!…
Sa aveti pofta!
O reteta superba pentru mic dejul! Multumim!
Asa este… 🙂 Multumesc si eu pentru apreciere! Chiar nu le-am mai facut demult, asa ca in weekend-ul acesta nu le ratez… 🙂