Cui sa nu-i placa eclerele?!… Pot fi cu ciocolata, cu ness sau cu putina crema de vanilie si frisca…Parca o si vad pe prietena mea Ionela cu doua eclere la pachet pe atunci cand reuseam sa ne vedem mai des. Pentru ca tot asteapta sa ii fac o vizita, m-am decis sa ii fac o surpriza cu un platou plin cu aceste prajituri vedeta.
Va impartasesc si voua reteta de eclere cu crema de vanilie si frisca pe care o fac astazi si sper sa aveti un motiv de bucurie cand le veti savura alaturi de cei dragi.
Ingrediente:
- 125 ml. lapte
- 125 ml. apa
- 125 gr. unt
- un praf de sare
- 150 gr. faina
- 5 oua medii
Crema de vanilie:
- 500 ml. lapte
- 3 oua
- 30 gr. indulcitor praf (sau 60 gr. zahar)
- 25 gr. zahar vanilat (3 plicuri)
- 30 gr. amidon (sau 50 gr. faina)
- optional 25 gr. unt
Frisca:
- 400 ml smantana pentru frisca
- 2 plicuri zahar vanilat
Procedeul de preparare a cojilor de ecler este foarte simplu desi la prima vedere pare ceva complicat. Laptele, apa, untul si un praf de sare se pun intr-o cratita pe foc mic iar cand incep sa fiarba, se dau putin deoparte si se adauga toata faina deodata. Continui sa amestec energic cu o spatula pana cand aceasta se incorporeaza, aluatul rezultat devine elastic si omogen ca o minge. Eu il mai pun 3-4 minute pe foc amestecand mereu pana se simte ca s-ar prinde putin de fundul cratitei.
Opresc focul si dau compozitia deoparte sa se raceasca pentru circa 20- 25 de minute cat sa ajunga la temperatura camerei. Acum incep sa adaug pe rand cele 5 oua, amestecand dupa fiecare cu un mixer.
Coca astfel obtinuta o pun intr-un pos (daca nu aveti se poate folosi o punga mai rezistenta careia ii taiati un coltisor) si modelez eclerele intr-o tava in care am pus hartie de copt (nu se unge tava deoarece aluatul are suficient unt in el si eclerele se vor desprinde foarte usor). Din toata compozitia mi-au iesit 22 de bucati cu aproximativ 10 cm. lungime pe care le-am copt in doua tavi, mai ales ca trebuie sa lasam spatiu intre ele pentru atunci cand vor creste si isi vor dubla dimensiunea in cuptorul incalzit la 220°.
Nu deschideti sub nicio forma usa de la cuptor in primele 20- 25 min. Abia atunci puteti micsora temperatura la 170- 180° dupa care le mai lasati in cuptor inca cel putin 15- 20 min. pana se rumenesc suficient. Asa veti fi siguri ca nu se vor inmuia dupa un timp. Cojile vor ramane tari si crocante chiar si dupa ce vor fi umplute cu crema.
Pentru crema de vanilie am folosit de aceasta data ouale intregi pe care le-am mixat putin cu indulcitorul si zaharul vanilat. Am adaugat usor si amidonul pana s-a incorporat in amestecul cremos de oua. Intre timp am pus laptele la fiert, iar cand a dat in clocot, l-am luat de pe foc si l-am adaugat putin cate putin in amestecul de oua si amidon amestecand continuu. Am rasturnat compozitia in cratita in care fusese laptele si l-am mai lasat la foc mic doar pana la primul clocot amestecand mereu. Este foarte important sa opriti focul altfel temperatura va fi prea mare si ouale se vor coagula. Eu am stopat acest proces introducand vasul intr-un castron cu apa rece.
Este optional, insa am mai adaugat un cubulet de unt de circa 25 grame care mi se pare mie ca face crema mai fina si mai onctuoasa, am acoperit-o cu o folie de plastic pentru a nu prinde crusta si am lasat-o la racit.
Intre timp am taiat eclerele pe jumatate si am mai pregatit 400 ml de smantana pentru frisca pe care urmeaza sa o adaug peste crema.
Am umplut eclerele mele cu un strat de crema si unul de frisca si le-am pudrat cu zahar cu aroma de vanilie.
Mi-am cam pierdut dexteritatea de cand nu am mai pregatit eclere, se vede ca nu sunt uniforme, dar va asigur ca sunt foarte gustoase.
Sa aveti pofta!